Olika lån

Vilka olika typer av lån det finns och vilken lånetyp du bör välja!

Det finns idag en mängd olika lån på marknaden. Generellt sett kan man dela in lånen i två grupper: lån med säkerhet och lån utan säkerhet. Inom dessa två grupper finns sedan olika typer av lån för respektive ändamål.

Innan du tar ett lån är det alltid viktigt att du noga läser på om olika låneformer som finns men också om vilka krav och åtaganden du som låntagare ställs inför när du tar det enskilda lånet. 

Det absolut bästa sättet att hitta ett lån som passar både dig, din ekonomiska situation och ditt ändamål bäst är att jämföra. Att jämföra lån ger dig en bättre bild av vilka lån som finns att välja mellan samtidigt som det säkerställer att du tar ett välgrundat beslut. 

Olika typer av lån

Om du är intresserad av att ta ett lån är det en bra idé att först och främst läsa på om de låneformer som finns. Det ger dig dels en bättre förståelse för vilka alternativ du har samtidigt som det ger dig möjligheten att välja ett lån som passar ditt behov och din ekonomiska situation allra bäst.

Nedan går vi igenom vilka de absolut vanligaste låneformerna är och vad som utmärker dessa. 

Ett bolån är ett av de vanligaste lånen och det är ett lån de allra flesta tar när de ska köpa en bostad. Ett bolån är ett lån med så kallad säkerhet. Detta innebär att banken tar din lägenhet, villa eller ditt fritidshus som säkerhet för att du ska få låna. Skulle du vid ett senare skede ha svårt att betala tillbaka ditt lån till banken kan alltså de ta din bostad i beslag. Tack vare denna säkerhet har bolån en lägre ränta jämfört med många andra lån.

När du köper en bostad kan du aldrig låna till så mycket som 100 % av priset för bostaden. Som mest kan du låna till 85 % av bostadens pris. Resterande del kallas för kontantinsats och denna del behöver du finansiera på annat sätt än genom bolån.

Privatlån

Ett privatlån är den vanligaste typen av lån utan säkerhet. Att ett privatlån är utan säkerhet innebär att du på egen hand behöver ansvara för att lånet betalas av i tid. Räntan på ett privatlån är generellt högre än hos ett lån med säkerhet eftersom banken tar en större risk att låna ut pengar till dig. Räntan brukar ligga på mellan 3 och 25 procent. 

Med ett privatlån kan du låna mellan 10 000 kr och 600 000 kr. Du kan använda lånet till vad du vill vilket gör det till ett väldigt fritt lån. 

Blancolån

Ett blancolån och privatlån är i grunden samma sak. Det är ett lån utan säkerhet på belopp mellan 10 000 och 600 000 kr. 

Snabblån

Ett snabblån (kan också kallas för exempelvis sms-lån eller smålån) är ett mindre lån utan säkerhet. Generellt kommer lånet med en hög ränta. Ofta är snabblån ett lån på belopp mellan 1 000 kr och 20 000 kr. 

Det som utmärker ett snabblån är snabb utbetalning, hög ränta, kort återbetalningstid och låga lånebelopp. 

Mikrolån

Ett mikrolån är likt ett snabblån ett lån utan säkerhet. Lånebeloppet brukar ligga på mellan 1 000 kr till 20 000 kr och precis som för snabblån har mikrolån ofta snabb utbetalning och hög ränta. 

Renoveringslån

Ett renoveringslån är precis som det låter ett lån du kan ta för att renovera din bostad eller ditt fritidshus. Det finns två olika lån att välja mellan om du vill låna för renovering. Antingen kan du:

 • Ta ett renoveringslån med säkerhet vilket innebär en utökning av ditt bolån

 • Välja ett renoveringslån utan säkerhet vilket alltså innebär ett privatlån

Det alternativ som ofta är att föredra är det så kallade utökade bolånet eftersom detta alternativ generellt ger dig en lägre ränta och därmed ett billigare lån. 

Billån och båtlån

Ett billån är även det ett lån som går att ta med eller utan säkerhet. Väljer du att ta ett billån med säkerhet kommer bilen stå som säkerhet för lånet. Väljer du ett billån utan säkerhet är det i grunden ett privatlån du tar. 

Du kan enbart välja ett billån med säkerhet om du köper bilen från en auktoriserad bil- eller begagnathandlare. 

Seniorlån

En del äldre personer kan ha svårt att få lån eftersom de inte längre har någon regelbunden inkomst från ett arbete. Av denna anledning finns det så kallade seniorlån. Ett seniorlån är ett lån där en bostad eller annan egendom står som säkerhet. 

Lånet är fritt att använda till vad som helst och det behöver inte heller amorteras utan återbetalningen sker först när bostaden eller egendomen säljs. 

Lån med och utan säkerhet

I grunden finns två olika låneformer: lån med säkerhet och lån utan säkerhet. Nedan går vi lite närmare in på vad som skiljer de två termerna åt.

Lån med säkerhet

Ett lån med säkerhet innebär att banken tar någon form av pant för att bevilja dig ett lån. Den vanligaste lånetypen när det kommer till lån med säkerhet är ett bolån där du sätter din bostad som säkerhet. 

Denna låneform är ofta fördelaktig eftersom långivaren tar en mindre risk när de lånar ut pengar till dig eftersom de har bostaden som en trygghet om du inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Detta ger i regel också en lägre ränta och bättre villkor jämfört med lån utan säkerhet. 

Lån utan säkerhet

Ett lån utan säkerhet innebär att långivaren inte har någon säkerhet utifall du inte kan betala tillbaka ditt lån. Långivaren måste helt enkelt lita på att du betalar tillbaka lånet i tid. Betalar du inte av ditt lån i tid riskerar du skuldsättning och i värsta fall ett ärende hos Kronofogden. 

Ett lån utan säkerhet kännetecknas ofta med högre ränta eftersom långivaren tar en större risk i och med att de lånar ut pengar till dig utan någon säkerhet.

Det finns många olika lån att välja mellan idag men i grunden ligger skillnaden i om lånet kommer med eller utan säkerhet. Här nedanför tänkte vi därför gå igenom fördelarna respektive nackdelarna med de olika låneformerna: lån med säkerhet och lån utan säkerhet. 

För - och nackdelar: Lån med säkerhet

Fördelar med lån utan säkerhet:

 • Generellt låg ränta
 • Större trygghet än lån utan säkerhet då din egendom står som pant
 • I regel lång återbetalningstid (vilket samtidigt kan vara en nackdel då en längre återbetalningstid ger en högre totalkostnad)
 • Möjlighet att låna större belopp såsom till bostad 

Nackdelar med lån med säkerhet:

 • Du riskerar att bli av med din egendom om du inte betalar av lånet i tid
 • Du kan enbart använda de lånade pengarna till det långivaren godkänt

För - och nackdelar: Lån utan säkerhet

Du kan låna till vad du vill och behöver inte redogöra vad pengarna går till 

Fördelar med lån utan säkerhet:

 • Generellt snabb utbetalning 
 • Ofta lägre krav jämfört med lån med säkerhet
 • Många lånetyper att välja mellan 

Nackdelar med lån utan säkerhet:

 • Generellt högre ränta 
 • Ingen säkerhet om du inte kan betala tillbaka lånet 
 • Ofta kortare återbetalningstid (vilket samtidigt kan vara en fördel då totalkostnaden för lånet blir lägre)

Generella krav för att få ta olika lån

Oavsett vilket lån du planerar att ta så finns ett par grundkrav du behöver uppfylla för att bli beviljad ett lån. Alla som vill kan ansöka men för att få din ansökan beviljad via Axo Finans behöver du:

 • Vara minst 18 år gammal

 • Ha en fast inkomst på minst 9 200 kronor i månaden 

Ansök gärna tillsammans med en medsökande för att öka chansen att få din ansökan beviljad. 

Så ansöker du om olika typer av lån

Att ansöka om lån är generellt väldigt enkelt. Det finns olika sätt att låna pengar men det mest bekväma är att ansöka online via en låneförmedlare såsom Axo Finans. Nedan går vi igenom hur du går tillväga för att ansöka om lån hos oss.

 1. Börja med att fylla i vårt ansökningsformulär. Det första steget mot att ta ett lån är att besöka vår hemsida och ta dig till vårt ansökningsformulär där du fyller i hur mycket du vill låna. I formuläret fyller du också in önskad lånetid tillsammans med dina personliga uppgifter. 
 2. Vi skickar din ansökan vidare. När du väl fyllt i vårt ansökningsformulär tar vi din ansökan vidare genom att skicka den till våra samarbetspartners. Din ansökan skickas till hela 35 banker och långivare men vi tar enbart en kreditupplysning. 
 3. Du får erbjudanden per mail. När vardera långivare behandlat din ansökan skickas erbjudanden ut till dig via e-post. Då kan du i lugn och ro gå igenom dina alternativ
 4. Du väljer om du vill tacka ja till ett erbjudande. När du väl gått igenom dina alternativ kan du välja att tacka ja till ett erbjudande. Inom kort har du därefter pengarna utbetalda.

Kom ihåg att vänta tills du fått erbjudanden från samtliga samarbetspartners innan du tackar ja till ett erbjudande. Detta för att jämföra samtliga alternativ för att hitta det erbjudande som passar dig och din situation allra bäst.  

Frågor och svar om olika lån

Det finns en mängd olika typer av lån men i grunden kan lånen delas in i två grupper: lån med säkerhet och lån utan säkerhet. Ett lån där långivaren har någon form av säkerhet, exempelvis din bil, kallas ett lån med säkerhet. Ett lån utan pantsättning kallas istället för lån utan säkerhet. 

Kan man ansöka om olika lån trots tidigare skulder

Det finns ett par långivare som kan bevilja din låneansökan trots att du har skulder sedan tidigare. Har du betalningsanmärkningar kan du bli beviljad små lånebelopp men ofta kommer de med hög ränta. 

Hur många olika sorters lån är okej att ha?

Det finns inte något direkt maxtak kring hur många lån du får ha men värt att nämna är att ju fler lån du har desto sämre kreditvärdighet får du. Det blir också svårare att förhandla om nya lån med bra ränta om du sedan tidigare har flera olika typer av lån. Har du flera lån är det bra att samla lån.

Varför ska jag ansöka om olika lån hos Axo finans?

Det finns en mängd fördelar med att ansöka om lån via en låneförmedlare likt Axo Finans. Hos oss får du låneerbjudanden från 35 olika banker och långivare med med bara en kreditupplysning. Vår tjänst är också helt gratis och du erbjuds personlig uppföljning. 

Väljer du att ansöka om olika lån hos flera individuella långivare kommer din kreditvärdighet försämras avsevärt eftersom varje långivare gör en kreditupplysning på dig. Ju fler kreditupplysningar du har desto sämre blir din kreditvärdighet. 

Sammanfattning om olika lån

Det finns en en mängd olika typer av lån att välja mellan idag. Bolån, privatlån, snabblån, båtlån, billån, renoveringslån för att bara nämna ett fåtal. I grunden är skillnaden mellan dessa lån att en del klassificeras som lån med säkerhet och andra som lån utan säkerhet. 

Ett billån där bilen i fråga står som säkerhet för lånet klassas som ett lån med säkerhet. Ett privatlån där ingen säkerhet finns klassas istället som ett lån utan säkerhet. Vilket lån du bör ta beror på vilken ekonomisk situation du befinner dig i men också vilket problem ditt nya lån ska lösa. 

Planerar du en renovering kan ett privatlån eller renoveringslån utan säkerhet vara en bra idé medan ett billån med säkerhet kan vara bättre om du planerar att köpa en bil hos en auktoriserad bilhandlare. 

Oavsett vilket lån du planerar att ta är det alltid rekommenderat att du läser på om vilka olika typer av lån som finns men också att du jämför lån och långivare med varann. 

Axo Finans hjälper dig med ditt låneärende

Det finns en mängd fördelar med att ansöka om olika lån hos oss på Axo Finans där den absolut främsta är att du får erbjudanden från hela 36 olika banker med en enda kreditupplysning. 

Hos Axo Finans får du också: 

 • Snabbt svar - redan samma dag eller nästkommande arbetsdag 

 • Flera låneerbjudanden helt utan förpliktelser 

 • Chans att jämföra erbjudanden från hela 35 långivare 

 • Personlig hjälp och rådgivning från vår kundservice 

 • En helt kostnadsfri tjänst som hjälper dig ta ett välgrundat beslut när det kommer till att ansöka om olika lån