Vad är ett lånelöfte?

Ett lånelöfte är ett preliminärt intyg som du får från din bank om hur stort bolån du kan potentiellt bli beviljad för ett bostadsköp. Lånelöftet ges individuellt och baseras på din ekonomiska situation. När du ansöker om ett lånelöfte tittar banken först och främst på din återbetalningsförmåga. Hur hög din nuvarande inkomst är samt om du har en medsökande med dig. Ju högre inkomst du har desto bättre lånevillkor får du.Lånelöftet får du helt kostnadsfritt och gäller under en begränsad tid. Oftast gäller ett lånelöfte 3-6 månader. Om du inte har hittat en bostad inom den perioden måste du ansöka om ett nytt lånelöfte.

Lånelöftet får du helt kostnadsfritt och gäller under en begränsad tid. Oftast gäller ett lånelöfte 3-6 månader. Om du inte har hittat en bostad inom den perioden måste du ansöka om ett nytt lånelöfte.

familj med lånelöfte går på en äng
familj med lånelöfte går på en äng

Varför behöver man ett lånelöfte?

Om du funderar på att köpa en bostad och behöver låna pengar så är det smart att ansöka om ett lånelöfte. Om du blir beviljad ett kan du visa upp det till mäklaren innan du går på visning. Vissa mäklare kräver att du har ett lånelöfte innan du kan börja buda. Detta för att säkerställa att du är en seriös köpare som klarar av att betala bostadskostnaden.

Lånelöftet ska dock inte ses som en slutgiltig garanti. Banken kan alltid dra tillbaka intyget om din ekonomiska situation ändras. Det är därför alltid smart att ta med en medsökande när du vill ansöka om ett lånelöfte och därefter ansöka om ett bolån.

Beräkna ditt lånelöfte

Är du osäker på hur mycket du kan få i bolån? De flesta banker har en kalkyl på sin hemsida som du kan använda för att beräkna lånebelopp och månadskostnad. Med hjälp av kalkylen kan du få en bättre bild av hur banken kan bedöma din ekonomiska situation och hur högt bolån du kan få. Du kan också kika på vår lånekalkyl om du vill få en bättre inblick på hur man använder en lånekalkyl.

Vad kollar banken efter vid ansökan om ett lånelöfte?

Banken tittar i stora drag på hur din ekonomiska situation ser ut. Här är vissa bedömningspunkter som banken kan kika på:

  • Om du har några betalningsanmärkningar
  • Hur hög din Inkomst är
  • Vilken anställningsform du har
  • Om du har eventuella skulder

Detta görs med en kreditupplysning i samband med din ansökan.

stockholm och lånelöfte för att köpa bostad
stockholm och lånelöfte för att köpa bostad

Axo Finans hjälper dig med lån

Axo Finans är en av Sveriges största låneförmedlare. Vi jämför lån och kan hjälpa dig med, privatlån och att samla alla dina lån och krediter på en och samma plats. Det som särskiljer oss från våra konkurrenter är den kundservice som vi erbjuder. Kunden står alltid i fokus för oss och vi ser därför till att erbjuda snabba svar, flexibla avbetalningsplan samt personlig kundservice genom hela processen.

Är du intresserad av att ta ett privatlån för exempelvis en kontantinsats till ett bostadsköp? Eller har du flera smålån och vill bli av med dina skulder? Då kan vi hjälpa dig. Ansökan är enkel och sker helt digitalt. Skicka in din ansökan för att samla lån idag så hjälper vi dig bli av med dina skulder snabbare.

Ansök

Lånelöftet är inte bindande och skiljer sig från låneansökan

Lånelöftet du får från banken är inte bindande. Du kan alltså ansöka och bli beviljad ett lånelöfte från flera olika banker. Därefter kan du välja vilken bank du vill ta ett bolån från. Låneansökan gör du separat, oftast i samband med en budgivning. Om du vinner budgivningen kommer banken att kika på ditt lånelöfte och därefter bestämma om du får ett bolån eller inte samt hur stort lånet ska vara.

Ansök om lån hos våra samarbetspartners

Axo Finans samarbetar med fler än 36 banker och långivare. När du ansöker genom oss kan du få ett erbjudande från stora banker som SVEA, Collector bank, Bluestep och Northmill.

Alla våra samarbetspartners är medvetna om att de konkurrerar om samma kund och bjuder därför på fina erbjudanden med låga räntor och schyssta villkor.

Ansök