<p>Kian är marknadschef på Axo Finans och har stor erfarenhet inom ekonomi och sparande. Han ansvarar för innehållet som publiceras och kvalitetssäkrar informationen på webbplatsen.</p>
By Kian Møller

Kian är marknadschef på Axo Finans och har stor erfarenhet inom ekonomi och sparande. Han ansvarar för innehållet som publiceras och kvalitetssäkrar informationen på webbplatsen.

Kredit - Vad är kredit och hur skiljer det sig från ett vanligt lån?

Vad är Kredit?

Kredit är en slags lånetyp som du får använda dig av under en viss period, den satta perioden kallas också för kredittid. Som med alla andra lånetyper måste du återbetala skulden med en tillsatt räntekostnad och eventuellt andra avgifter innan kredittidens slut. Krediten du får använda har en satt gräns upp till ett visst belopp som du och långivaren kommer överens om. Den gränsen kan du inte överskrida när du handlar på kredit.

Kredit med kreditkort

Den vanligaste formen av kredit är att få tillgång till ett kreditkort från en långivare. Kreditkortet fylls på med en viss summa som du kan använda dig av när du vill. Du kan fritt välja vad du vill använda pengarna till. Du kan exempelvis köpa varor eller tjänster, du kan också finansiera för ditt bolag ifall du inte har tillgång till pengar vid just det tillfället. Huvudsaken är att skulden skall vara återbetald innan den överenskomna tiden är slut.

Kredit utan UC

Precis som med andra lån tar banken eller långivaren alltid en kreditupplysning på dig när du ansöker om kredit. Detta för att bestämma om du är kvalificerad till att få låna eller inte. Betalningsanmärkningar och inkomst är två viktiga bedömningspunkter som långivaren tittar på under granskningen.

UC är dock inte det enda upplysningsföretaget som långivaren kan använda sig av, det finns andra företag som erbjuder kreditupplysningar. Långivaren kan beställa en kreditupplysning från ett annat bolag som exempelvis CreditSafe eller Bisnode. Oftast förknippas lån utan UC med snabblån eller sms-lån. Läs mer om vad en kreditupplysning är och hur det går till.

hund och tjej sitter i soffan och tar kredit
hund och tjej sitter i soffan och tar kredit

Skillnaden mellan kredit och banklån

Kredit och banklån är inte samma sak även om båda betraktas som “lån”. Det finns ett fåtal skillnader som du bör ha koll på om du är osäker på vilken variant du ska välja. Den första skillnaden är storleken på lånet. Med ett vanligt lån kan du låna en mycket högre summa gentemot kredit. Du kan exempelvis låna 600 000 kronor på ett privatlån medan kredit är begränsad till cirka 100 000 kronor, det kan vara lite mer eller mindre beroende på långivarens tillgångar och din kreditvärdighet.

En annan viktig skillnad är återbetalningstiden. Kredit ska oftast betalas tillbaka inom 30 dagar medan ett snabblån av liknande storlek kan ha en återbetalningsplan på 6 månader. Förutom det så kan du inte betala skulder eller räkningar med kredit utan du behöver betala ur egen ficka eller med hjälp av ett lån. En fördel med kredit är att du vanligtvis får lägre ränta än på ett vanligt lån vilket kan vara en avgörande faktor för vissa.

Ansök om kreditkort genom Axo Finans

Vi jämför lån och vi gör jämförelse hos flera kreditkort från olika banker och välja den som passar dig bäst. Våra samarbetspartners är några av nordens bästa kreditgivare och har massor med förmånliga erbjudanden. När du vill låna pengar eller ha tillgång till pengar via en kredit är det alltid bra att jämföra lån, det är så du har möjlighet att få en bra ränta på dina lån. Låt oss hjälpa dig till ett bättre lån idag.

Du har möjlighet att få en kredit på upp till 150 000 kronor med en individuell räntesats anpassad bara till dig. Använd vår jämförelsetjänst för kreditkort och få en kredit som kan täcka alla dina önskemål och behov redan idag.

Har du flera krediter sedan tidigare kan det vara en bra ide att samla lån för att sänka dina kostnader på dessa lån. Det kan även vi på Axo Finans hjälpa dig med. 

Ansök här