Handpenning

När du ska köpa ett hus eller en bil så behöver du vanligtvis betala en summa pengar i förskott. Den summan används för att täcka en del av bostadens eller bilens totala pris och för att visa säljaren att du är en seriös köpare. Handpenning betalar du ur egen ficka och ingår inte i bolånet.

Vad är handpenning?

Handpenning är en summa pengar som du i de flesta fallen behöver betala till säljaren när du ska köpa en bostad. Handpenningen brukar vara 10% av husets totala kostnad och betalas vanligtvis vid kontraktskrivningen. Är det ett större köp brukar summan för handpenningen vara mindre. Handpenning agerar som en försäkring för säljaren och visar att du är en seriös köpare. När du har fått tillträde till din nya bostad får du tillbaka pengarna av säljaren. Om du som köpare drar dig ur köpet så har säljaren rätten att behålla pengarna. Ofta används redan sparat kapital till handpenning, men det går även att låna pengar till en handpenning.

pengar till handpenning
pengar till handpenning

Handpenning och kontantinsats

När du ska köpa en bostad förväntar sig banken att du har råd att betala åtminstone 15% av bostadspriset ur egen ficka. Den delen kallas för kontantinsats. Handpenningen utgör 10% av den summan. Du väljer själv hur du vill finansiera din handpenning men du kan inte luta dig mot banken då den summan ingår inte i bolånet. Det är något som många sparar till i flera år.

Om du inte har lagt undan pengar för din handpenning så har du två alternativ. Antingen tar du ett handpenningslån eller ett privatlån.

Handpenningslån

Ett handpenningslån kan du ta från banken om du redan äger en bostad och vill sälja den eller om du har ett bevis på att du har sålt din gamla bostad. Då kan du bli beviljad ett handpenningslån. Om du inte har ägt en bostad tidigare kan du istället ta ett privatlån.

Privatlån

Privatlån är ett lån utan säkerhet. Du behöver alltså inte panta in någon ägodel eller eget kapital för att få lånet beviljat. Du har friheten att använda pengarna till vad du vill. Fördelen med privatlån är att räntan är lägre än andra lån utan säkerhet som, kreditkort eller SMS-lån.

Räkna ut din handpenning och kontantinsats

När du vet bostadens totala pris kan du enkelt räkna ut båda din handpenning och kontantinsats. Handpenningen som är 10% av bostadspriset betalar du innan du skriver på köpekontraktet och det resterande beloppet som är 5% för kontantinsatsen betalar du när du får nycklarna till bostaden.

Räkneexempel:

Om bostaden kostar 2 400 000 kronor behöver du betala 360 000 kronor i kontantinsats varav 240 000 kronor i handpenning.

kvinna vid fönster har en handpenning
kvinna vid fönster har en handpenning

Låna pengar via Axo Finans

Saknar du sparkapital för att täcka din handpenning och kontantinsats? Oroa dig inte, du kan finansiera din handpenning genom att ansöka om privatlån via Axo Finans. Med Axo Finans kan du låna upp till 600 000 kronor.  Vi jämför lån dessutom så att du kan hitta det bästa lånet för dig. Om du har lån och krediter sedan tidigare kan du samla lån för att på så sätt frigöra med utrymme i din ekonomi om du vill ta ett nytt lån så som ett handpenningslån. Behöver du samla dina lån kan vi på Axo Finans hjälpa dig även med det. 

Vi samarbetar med över 36 olika banker och långivare. Vi skickar din ansökan till alla våra samarbetspartners, de granskar ansökan och kommer sedan med ett passande erbjudande med en individuell ränta.

Läs mer om våra samarbetspartners.