By Kian Møller
Kian är marknadschef på Axo Finans och har stor erfarenhet inom ekonomi och sparande. Han ansvarar för innehållet som publiceras och kvalitetssäkrar informationen på webbplatsen.
Faktura
Faktura är ett vanligt betalningssätt. Att faktura används vid betalning online är i princip lika vanligt som kortbetalning eller direktbetalning via internetbank. När du betalar mot faktura innebär det att du får kredit och kan vänta med betalningen under en viss period. Ett annat namn för faktura som ofta används i vardagen är räkning.
Vad är en faktura?
Faktura är ett dokument som ett företag skickar för att begära betalning för en levererad vara eller tjänst. Den innehåller detaljer om varor eller tjänster som har beställts, deras kostnad, och betalningsvillkor. Fakturan kan du få via e-post eller traditionell post, eller den digitala brevlådan Kivra.
Betalningsperiod för faktura
Det finns ingen lag som reglerar längden på betalningsperioden för en faktura. Det är därför viktigt att betalningsdatumet specificeras på fakturan. Sen betalning kan leda till extra kostnader i form av påminnelseavgifter och dröjsmålsränta. Den vanligaste betalningsperioden för faktura brukar vara 30 dagar.
Då används faktura vid betalning
Fakturor används vid varje köp- och säljtransaktion där det finns ett behov av att dokumentera försäljningen. De är särskilt vanliga vid onlineköp, köp av abonnemangstjänster, och för olika servicetjänster. Fakturor är en trygghet för både privatpersonen som köper och för företaget som säljer varan eller tjänsten. Företag använder också fakturorna för att hålla reda på försäljning, beräkna inkomster och hålla koll på skatter och avgifter.
Uppgifter som en faktura bör innehålla
En faktura måste vara klar och tydlig , det ska framgå vem som är köpare och vem som är säljare. Det ska stå vad som har köpts och den totala kostnaden. Det ska även stå när betalningen senast ska genomföras. För att en faktura ska betraktas som komplett behöver den inkludera följande uppgifter:
Innehåll i en Faktura
I en faktura ingår vanligtvis följande information:
- Säljarens och köparens namn och kontaktuppgifter.
- En detaljerad beskrivning av varorna eller tjänsterna som tillhandahållits.
- Antal eller mängd av varje vara eller tjänst.
- Priset per enhet och det totala beloppet som ska betalas.
- Momsregistreringsnummer och information om mervärdesskatt, om tillämpligt.
- Datum då fakturan utfärdades och förfallodatum för betalningen.
Det här händer om fakturan inte kan betalas
Om en faktura inte betalas i tid, finns en process som följs för att försöka säkra betalningen:
Påminnelse: Om fakturan inte betalas inom den angivna tidsperioden på fakturan, kan säljaren skicka en påminnelse till köparen. Denna påminnelse inkluderar vanligtvis originalfakturans detaljer samt en ny betalningstid. Ibland kan det tillkomma en avgift för påminnelsen.
Inkasso: Om köparen inte betalar fakturan efter påminnelsen, kan ärendet överlämnas till ett inkassobolag. Inkassobolaget tar då över processen för att få in betalningen från köparen. Inkassoavgifter, som ofta är betydligt högre än påminnelseavgiften, tillkommer i detta skede.
Kronofogden: Om köparen inte betalar trots inkassokravet, kan ärendet skickas till Kronofogden. Kronofogden har rätt att vidta olika åtgärder för att få in skulden, som exempelvis utmätning av köparens lön eller egendom. En betalningsanmärkning registreras också, vilket kan påverka köparens kreditvärdighet i framtiden.
Denna process visar vikten av att betala fakturor i tid. Att ignorera en faktura kan leda till allvarliga konsekvenser, inklusive påminnelse- och inkassoavgifter, rättsliga åtgärder, och skadade kreditbetyg.
Vad händer om fakturan inte kan betalas?
Om du befinner dig i en situation där du inte kan betala en faktura, finns det flera steg du kan ta för att hantera situationen:
Kontakta företaget:Det första du bör göra är att kontakta företaget som skickade fakturan. Förklara din situation och fråga om det är möjligt att förlänga betalningstiden eller dela upp betalningen i mindre delar över en längre period. Många företag är villiga att arbeta med dig om du är öppen och ärlig om din situation.
Se över kostnader och samla lån:
Gå igenom dina utgifter och se om du kan spara in på något. Se över dina utgifter och fakturor, vilka räkningar ska betalas nu och vilka går att betala senare. Har du privatlån och flera mindre lån sedan tidigare, se över möjligheten att samla lån. Genom att samla lån kan du i många fall sänka dina räntekostnader och på så sätt minska dina kostnader.
Rådgivning:
Sök rådgivning om din ekonomiska situation. Det finns flera organisationer som erbjuder gratis rådgivning, och de kan hjälpa dig att ta reda på dina bästa alternativ. De kan även hjälpa dig att upprätta en budget för att hantera din skuld och förebygga framtida problem.
Ansök om skuldsanering:
Om din skuld är så stor att du inte kan betala den inom en rimlig tid kan du ansöka om skuldsanering hos Kronofogden. Skuldsanering innebär att du betalar så mycket du kan i upp till fem år, och efter det är du fri från resten av din skuld. Kom ihåg att det är viktigt att agera snabbt om du inte kan betala en faktura. Att ignorera problemet kommer bara att göra det värre, och kan leda till större skulder och allvarliga konsekvenser, som betalningsanmärkningar.
Frågor och svar om faktura
FAQ
Vad ska jag göra om jag inte kan betala min faktura?
Om du inte kan betala din faktura, kontakta företaget och diskutera din situation. Be om att få förlänga betalningstiden eller dela upp betalningen. Vid stora skulder, överväg ekonomisk rådgivning eller skuldsanering.
Vad är skillnaden mellan en faktura och en kvittens?
En faktura är en begäran om betalning som skickas från en säljare till en köpare, medan en kvittens är ett dokument som bekräftar att en betalning har mottagits. En kvittens ges oftast till köparen efter att betalningen har gjorts.
Vad är en elektronisk faktura?
En elektronisk faktura är en faktura som skickas och tas emot i elektroniskt format. Den innehåller samma information som en traditionell pappersfaktura men kan skickas och processas snabbare och mer effektivt. Elektroniska fakturor är också bra för miljön eftersom de minskar användningen av papper.
Vad händer om jag betalar en faktura två gånger av misstag?
Om du betalar en faktura två gånger av misstag bör du kontakta företaget som skickat fakturan. De bör återbetala det överflödiga beloppet till dig eller, om du samtycker, dra av beloppet på framtida fakturor.
Samla och sänk kostanden med Axo Finans
Med Axo Finans kan du samla dina lån och fakturor, vilket förenklar din ekonomihantering genom att du får en enda månatlig betalning. Ofta kan detta även innebära lägre räntor. Besök vår webbplats för att jämföra olika lånealternativ från banker och långivare och se möjligheterna att samla dina lån. Vi erbjuder även privatlån där du kan låna pengar utan säkerhet från 5000 till 600 000 kr. Vi jämför lån åt dig så att du kan hitta den bästa räntan utifrån dina förutsättningar. Vår tjänst är kostnadsfri, snabb och hjälper dig att hitta de bästa lånevillkoren. Skicka in din ansökan idag och gör ett informerat val för din ekonomi.